Publicações - ciências agrárias


Natalia Biscolli Biasi; Ana Luiza Holthausen Campos Wiese; Antoninho Caron; Robson Seleme
REVISTA DA FAE, v. 21, n. 8, p. 7-20, 2018 Home page
Palavra-chave: Competitividade; produtividade; Indústria Alimentícia
Áreas do conhecimento: Engenharias; Engenharia Elétrica; Telecomunicações; CIENCIAS_AGRARIAS; Ciência e Tecnologia de Alimentos; Engenharia de Alimentos; Instalações Industriais de Produção de Alimentos
resumo ...
(pt) Visando tornar a empresa competitiva em um mercado atual cada vez mais disputado, as organizações têm focado na inovação. O presente estudo consiste em identificar como a inovação influencia na competitividade entre as organizações de produção e comercialização de alimentos, com foco no ramo de chocolates e doces. Cada vez mais aumenta a necessidade de se elevar o nível de produtividade nas empresas, o que, consequentemente, resulta na conquista de sucesso e proporciona um nível de competição adequado entre companhias. Dentre alguns dos fatores que são essenciais para a conquista da produtividade e competitividade, pode-se citar um em específico: a inovação. Este pilar é primordial para as empresas que buscam se diferenciar no mercado. Com o objetivo de entender na prática o que leva as empresas a inovarem, foi realizada uma pesquisa com consumidores de chocolates e doces, e um estudo de caso com colaboradores de empresas deste mesmo segmento, os resultados foram correlacionados e analisados. Através  dos resultados, pôde-se comprovar que a inovação em produtos deste segmento é constantemente percebida pelos consumidores quando expostos nas gôndolas de supermercados tornando-se mais atrativos no momento da decisão de compra. Da mesma forma, os colaboradores acreditam que as estratégias de inovação aplicadas em suas empresas têm influência no grau de satisfação de seus clientes, impactando diretamente na competitividade entre empresas do mesmo ramo. Abstract In order to make the company competitive in an increasingly challenge market, organizations have been focused on innovation. The present study consists of identifying how innovation influences the competitiveness between organizations of foodproduction and  commercialization with focus on the chocolate and candy segment. The need to raise the level of productivity in companies is increasing, which, consequently, results in success achievement and provides an appropriate level of competition between companies. Among some of the factors that are essential for the achievement of productivity and competitiveness, specific one can be cited: innovation. This pillar is essential for companies that seek to differentiate themselves in the market. With the purpose to understand in practical what leads companies to innovate, a research was carried out with consumers of chocolates and sweets, and a case study was performed with employees of companies from this same segment, the results were correlated and analyzed. Through the results, it was possible  to prove that the innovation in products of this segment is constantly noticed by consumers when exposed in supermarket shelves becoming more attractive at the time of purchase decision. In the same way, the employees believe that the innovation strategies applied in their companies have influence in the degree of satisfaction of their clients, directly impacting the competitiveness between companies of the same segment. Keywords: Innovation. Competitiveness. Productivity. Food Industry
Nilton José Sousa; REZENDE, EDUARDO HENRIQUE; Eli Nunes Marques; Renato de Moura Corrêa; Giancarlo Mira Otto; Sandro José Andreolli Bittencourt; Veruza Cristina Mendonça
ESPACIOS (CARACAS), v. 39, n. 45, p. 36 2018 Home page
Palavra-chave: Scolytidae; Brocas de madeira; Degradação da madeira
Áreas do conhecimento: CIENCIAS_AGRARIAS; Tecnologia de Alimentos; CIENCIAS_AGRARIAS; Recursos Florestais e Engenharia Florestal; Silvicultura; Fisiologia Florestal; CIENCIAS_AGRARIAS; Recursos Florestais e Engenharia Florestal; Silvicultura; Proteção Florestal
resumo ...
Paulo César de Faccio Carvalho; Taise Robinson Kunrath; Davi T. dos Santos; CARMONA, FELIPE DE CAMPOS; BARROS, THIAGO; SOUZA FILHO, WILLIAM DE; ALMEIDA, GLEICE MENEZES DE; CAETANO, LUIS AUGUSTO MARTINS; CECAGNO, DIEGO; ARNUTI, FERNANDO; DENARDIN, LUIZ GUSTAVO DE OLIVEIRA; BARRO, RAQUEL SANTIAGO; BONETTI, JOÃO DE ANDRADE; TONI, CEZAR AUGUSTO GAMA DE; BORIN, JOSÉ BERNARDO MORAES; BARTH NETO, ARMINDO; NUNES, PEDRO ARTHUR DE ALBUQUERQUE; Aníbal de Moraes; Ibanor Anghinoni; BREDEMEIER, CHRISTIAN; BAYER, CIMÉLIO; MARTINS, AMANDA POSSELT
REVISTA BRASILEIRA DE ZOOTECNIA-BRAZILIAN JOURNAL OF ANIMAL SCIENCE, v. 47, n. 0, p. 1/e20170001-12, 2018 DOI
resumo ...
ABSTRACT This paper aims to discuss the impact of the introduction of pastures and grazing...
Fabiano Montiani Ferreira
VETERINARY RECORD, v. 182, n. 1, p. 18-20, 2018 DOI
Palavra-chave: Oftalmologia Veterinária
Áreas do conhecimento: CIENCIAS_AGRARIAS; Medicina Veterinária; Oftalmologia; CIENCIAS_AGRARIAS; Medicina Veterinária; Clínica e Cirurgia Animal; Oftalmologia Veterinária
resumo ...
Click on the article title to read more.
Antonio Ostrensky Neto; HORODESKY, ALINE; FAORO, HELISSON; BALSANELLI, EDUARDO; SFEIR, MICHELLE ZIBETTI TADRA; COZER, NATHIELI; Márcio Pie; DAL PONT, GIORGI; CASTILHO-WESTPHAL, GISELA GERALDINE
JOURNAL OF APPLIED MICROBIOLOGY, v. 07-18, p. jam.14045 2018 DOI Home page
Palavra-chave: ostra; Crassostrea gazar; metagenômica; Qualidade microbiológica de ostras; Ostreicultura
Áreas do conhecimento: CIENCIAS_AGRARIAS; Aqüicultura; CIENCIAS_AGRARIAS; Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca; Aqüicultura; Ostreicultura
resumo ...
During the oyster commercialization process, some conditions of storage, time and temperature must be followed in order to reduce the prevalence of bacteria potentially pathogenic to humans.
Bruno César Gurski; Daniela JERSZURKI; Jorge L Moretti de Souza
PESQUISA AGROPECUARIA BRASILEIRA, v. 53, n. 9, p. 1003-1010, 2018
Palavra-chave: evapotranspiração; estimativa; Componentes hídricas
Áreas do conhecimento: CIENCIAS_AGRARIAS; Engenharia Agrícola; Engenharia de Água e Solo
resumo ...
Julia Arantes Galvão; Alexander Welker Biondo; Fábio Sossai Possebon; Tiago Spina; Letícia Borges; Caio Vaciloto Zuim; João Bosco Pereira Guerra Filho; José Carlos Figueiredo Pantoja; José Paes de Almeida Nogueira Pinto
SEMINA. CIÊNCIAS AGRÁRIAS (ONLINE), v. 39, p. 133 2018 DOI
Palavra-chave: Enterobacteria; Food safety; microbial contamination; Public health; Salmonella
resumo ...
(en) Although Brazil is currently the world’s eighth largest egg exporter, the shift of consumers towards free-range eggs may present new sanitary challenges. This study aims to evaluate the microbiological vulnerability of eggs and environmental conditions in a farm certified for both conventional and free-range systems using two standard methods (enterobacteria counting and Salmonella spp. survey). Two high-producing farms were selected for this study, one under both conventional and free-range systems at the same place as the test farm, and another under conventional system only as a control farm. Enterobacteriaceae counts were determined for eggshells; and detection of Salmonella spp. was conducted in eggs, nest box material, feeder, and sponge samples from water dispensers, feeders, production plant, besides water samples from nipple dispensers and artesian well. The average enterobacteria count (log CFUmL-1) was 0.09 for conventional and 1.73 for free-range systems (p < 0.001). While Salmonella spp. was not detected in the conventional system but was present in one feeder and three eggshells from the free-range system. Therefore, the conventional system demonstrated better hygiene-sanitary status than the free-range one. Moreover, controlling food safety should always be considered when improving animal welfare.
(pt) Apesar do Brasil ser considerado o oitavo maior exportador mundial de ovos, mudanças nas preferências dos consumidores relacionados a ovos produzidos em sistemas de pastejo livre, podem representar novos desafios sanitários. Neste estudo o objetivo foi avaliar a vulnerabilidade microbiológica dos ovos e ambiente de produção numa fazenda certificada para sistema convencional e de pastejo livre, utilizando dois métodos considerados padrão (contagem de Enterobactérias e pesquisa de Salmonella). Duas fazendas de alta produção de ovos foram selecionadas para o estudo, sendo que uma delas continha o sistema convencional e também o sistema de pastejo livre de criação na mesma localidade. A segunda fazenda (sistema convencional) foi utilizada como controle. A enumeração de enterobactérias foi realizada nas cascas dos ovos e a pesquisa de Salmonella nas cascas dos ovos, no material de ninho, nos comedouros, bebedouros, ração (comedouros e fábrica) e água (bebedouros e poço artesiano). A contagem média de enterobactérias (log UFCml-1) foi 0,09 para sistema convencional e 1,73 para sistema de pastejo livre (p < 0,001). Salmonella não foi detectada no sistema convencional, mas estava presente em comedouro e em três cascas de ovos do sistema de pastejo livre. Dessa forma, o sistema convencional apresentou melhor condição higiênico-sanitária que o sistema de pastejo livre. Além disso, controlar a segurança de alimentos é imperativo quando é melhorada a condição de bem-estar.
Michele Cristina Rodrigues da Cruz; Camila Augusto Perussello; Masson, Maria Lucia
JOURNAL OF FOOD PROCESS ENGINEERING, v. 41, n. 08, p. 01-10, 2018 DOI Home page
Palavra-chave: Ascorbic acid; encapsulation process; kinectics
Áreas do conhecimento: CIENCIAS_AGRARIAS; Ciência e Tecnologia de Alimentos; Engenharia de Alimentos; Instalações Industriais de Produção de Alimentos
resumo ...
The aim of this study was to produce ascorbic acid (AA) microcapsules by complex coacervation, characterize them, and evaluate the release profile in simulated gastrointestinal fluids. The microcaps...
Marilia Pereira Machado; GOMES, ERIK NUNES; FRANCISCO, FELIPE; BERNERT, ANDRÉ FELIPE; João Carlos Bespalhok Filho; Cícero Deschamps
Journal of Agricultural Science, v. 10, n. 7, p. 275 2018 DOI
Palavra-chave: lúpulo; Micropropagação
Áreas do conhecimento: CIENCIAS_AGRARIAS; Agronomia; Fitotecnia; Produção de Mudas
resumo ...
(en) Tissue culture technique can be an important approach for the rapid propagation of Humulus lupulus L. (hop plant). The present study evaluated different culture media for hop plants (cv. Columbus) in vitro shoots multiplication, as well as ex vitro rooting and plantlets establishment under field conditions at Southern Brazil. The culture medium containing the plant growth regulator thidiazuron (TDZ) resulted in greater in vitro shoots multiplications (five shoots per explant). For microcuttings ex vitro rooting, indole-3-butyric acid (IBA) application at a concentration of 3000 mg L-1 resulted in higher rooting and survival percentages during acclimatization. After 90 days of acclimatization, the plantlets were transplanted under field conditions and had their development and productivity evaluated 122 days after transplanting. Micropropagated plants achieved 100% survival under field conditions. Nitrogen supply is highly necessary for hop plants initial development at Southern Brazil. Micropropagation is a viable technique for quality plantlet production of H. lupulus cv. Columbus.
Paulo Mauricio Centenaro Bueno; Luis Antonio Biasi; Mauro Brasil Dias Tofanelli
REVISTA COLOMBIANA DE CIENCIAS HORTICOLAS, v. 12, n. 2, p. 405-415, 2018
Palavra-chave: Micropropagação; Rubus; Amora-verde
Áreas do conhecimento: CIENCIAS_AGRARIAS; Agronomia; Fitotecnia; Produção de Mudas
resumo ...
Total de registros: