Publicações - ciências biológicas


W. A. Pedro; Fernando C. Passos
Bat Research News, v. 36, p. 1-2, 1995
Palavra-chave: Bats; Chiroptera; Food Habits; Mata Atlântica; Occurrence
Áreas do conhecimento: Ciências Biológicas; Ecologia Teórica; Ciências Biológicas; Zoologia; Comportamento Animal
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Antonio Ostrensky Neto; D. Pestana
Hydrobiologia (The Hague. Print), v. 306, n. 1, p. 33-40, 1995 DOI
Palavra-chave: Chasmagnathus Granulata; Larval Development
Áreas do conhecimento: Ciências Biológicas; Zoologia Aplicada; Utilização dos Animais
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Larvae of the crab Chasmagnathus granulata were collected in a salt marsh located in the Lagoa dos Patos, Brazil and reared from eclosion to metamorphosis under different dietary regimes. Larvae reared individually in beakers of 40 ml and fed Tetraselmis chuii (zoea III and zoea IV), showed a supplementary stage, here designated as zoea V, with morphological characteristics intermediary between zoea IV and megalopa. No zoeae V molted to megalopa stage. To confirm the occurrence of the supplementary stage, mass cultures of larvae of C. granulata were fed Artemia sp. at high densities, we again detected the fifth zoeal instar. However, when zoeae V were individually placed in beakers and fed Artemia nauplii, they succeeded in molting into megalopae. We observed the occurrence of two types of zoeae IV — a smaller type (from which originated the zoeae V) and a larger type (which directly developed into megalopae). We conclude that stressful nutritional/environmental conditions were responsible for the occurrence of this alternative path of development.
M. B. KOLICHESKI
Boletim do Centro de Pesquisa e Processamento de Alimentos (Impresso), v. 13, p. 111-118, 1995
Palavra-chave: Acido Citrico; fermentação
Áreas do conhecimento: Ciências Biológicas; Microbiologia Aplicada; Microbiologia Industrial e de Fermentação
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M. B. KOLICHESKI; Carlos Ricardo Soccol
Boletim do Centro de Pesquisa e Processamento de Alimentos (Impresso), v. 13, p. 111-118, 1995
Palavra-chave: Acido Citrico; fermentação
Áreas do conhecimento: Ciências Biológicas; Microbiologia Aplicada; Microbiologia Industrial e de Fermentação
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C A Borzone
Iheringia - Série Zoologia, v. 79, p. 47-58, 1995
Palavra-chave: gasteropoda; praia arenosa; reprodução
Áreas do conhecimento: Ciências Biológicas; Morfologia dos Grupos Recentes; Reprodução de Invertebrados Marinhos
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Ana Teresa Lombardi; Peter J Wangersky
Hydrobiologia (The Hague. Print), v. 306, n. 1, p. 1-6, 1995 DOI
Palavra-chave: Chaetoceros Dunaliella Isochrysis lipids algae phy
Áreas do conhecimento: Ciências Biológicas; Ecologia Aplicada; Ecologia de Microalgas
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Emygdio Leite de Araújo Monteiro-Filho
Boletim do Instituto de Pesca, v. 22, p. 15-23, 1995
Palavra-chave: Cerco-Fixo; Interação; Mutualismo; pesca; Golfinho; Mammalia
Áreas do conhecimento: Ciências Biológicas; Comportamento Animal
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Santos, Elide P.
Biogéographica (Paris), v. 71, p. 15-32, 1995
Palavra-chave: Biodiversidade; Especiação; evolução; Paleoclima; Taxonomia vegetal
Áreas do conhecimento: Ciências Biológicas; Fitogeografia
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Chau Thi Tran; MITCHELL, DAVID ALEXANDER
Biotechnology Letters, v. 17, p. 1107-1110, 1995 DOI
Palavra-chave: Fermentação em estado sólido; Aspergillus foetidus; Aproveitamento dos resíduos; Acido Citrico
Áreas do conhecimento: Engenharias; Engenharia Química; Processos Industriais de Engenharia Química; Processos Bioquímicos; Ciências Biológicas; Microbiologia; Microbiologia Aplicada; Microbiologia Industrial e de Fermentação; Ciências Biológicas; Microbiologia; Biologia e Fisiologia dos Microorganismos; Virologia
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Citric acid production in solid-state fermentation by Aspergillus foetidus ACM3996 was better on pineapple waste than on apple pomace, wheat bran or rice bran. The highest citric acid content achieved on pineapple waste was 16.1 g per 100 g dried pineapple waste, with a moisture content of 70% and in the presence of 3% methanol. This represents a yield of 62.4% based on the sugar consumed.
Brás Heleno de Oliveira; Claro T Sato
Química Nova, v. 18, p. 490-493, 1995
Palavra-chave: ácido giberélico; giberelinas; fermentação
Áreas do conhecimento: Ciências Exatas e da Terra; Química; Química Orgânica; Química dos Produtos Naturais; Ciências Biológicas; Microbiologia; Microbiologia Aplicada; Microbiologia Industrial e de Fermentação
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